cz en ger

Pension Vyhlídka

   PENSION   

   POKOJE   

   PROHLÍDKA   

   CENÍK   

   FOTOGALERIE   

   REZERVACE   

   KONTAKT   

   INFRASAUNA   

   CENÍK INFRA   

   MED OD VČELAŘE   


RYCHLÝ KONTAKT / QUICK CONTACT
ICO RYCHLÝ KONTAKT
ICO KONTAKTNÍ FORMULÁŘ

KATEGORIE / CATEGORY MED OD VČELAŘE

ZPĚT / BACK ZPĚT

Proč právě český med od nás?

Pár rad, tipů a informací...

Jaký med vybrat?
Jak vybrat správný med? Tak především je na úvod nutné říci, že medů je několik druhů, které se liší květinami, které včely navštíví. Základní tři druhy jsou: Med květový, Med míšený, Med medovicový (/lesní/). Med květový je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné výživné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství. Med lesní je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků. Kromě toho existuje tzv. med melecitózní (cementový), který je sice vzácný, ale o to více pro včely nebezpečnější.
Není med jako med
Výzkumný ústav včelařský provádí každý rok rozbor prodávaných medů a výsledky nejsou zrovna přívětivé. Ukazuje se, že na českém trhu je mnoho medů, které pocházejí ze zemí, jako je Čína, přičemž tyto medy obsahují jen zlomek toho, čemu my včelaři říkáme med. Ostatní látky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů.

 



V těchto, dá-li se vůbec říci, medech se nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což je indikační látka teplotního zpracování medu. Zatímco by měl med obsahovat max. 0,4 mg/kg této látky, rozbory ukazují, že tyto medy obsahují až 100 mg/kg. Z toho vyplývá, že byl tento med prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen, jelikož se varem zničí veškeré léčivé látky.

Proto chcete li si být jisti kvalitou kupovaného medu, kupujte med od českých včelařů. Kupujete-li med v obchodech, hledejte medy s českým původem. Takovéto medy jsou označovány, jako české a mají pečeť. Medy s tímto označením jsou přísně kontrolovány, a proto jsou to kvalitní medy. Český med má dobré jméno po celé Evropě a například v Rakousku se po něm vždy jen zapráší. Kupujte tedy med český, nejlépe přímo od včelařů a můžete si být jisti, že kupujete kvalitní medové bohatství.


Jistě víte, že mnohé rostliny jsou léčivé. Jistě také víte, že med se vyrábí z pylu těchto rostlin, a proto se v medu nachází i léčivá síla těchto rostlin. V medu je něco kolem 360 látek, vitamíny, minerály, bílkoviny dokonce i kyseliny. Toto množství prospěšných látek dělá z medu jednu velkou lékárnu. Svému tělu se můžete odvděčit například tím, že vyměníte obyčejný cukr za med. Slazení medem je zdravé a vaše tělo tím získá spoustu energie a životně důležitých látek. Jestli pro sebe chcete něco udělat, vyměňte drahé vitamíny v tabletkách za přírodní vitamínové bohatství v medu. Ne nadarmo dávní Egypťané nazývali med, jako NEKTAR BOHŮ.
Med si můžete dávat do čaje a kávy, mazat ho na chléb nebo jen tak jíst po lžičkách. Můžete ho vlastně použít všude tam, kam jste zvyklí dávat cukr, ale pozor: zahřejete-li med na víc jak 40 stupňů, jeho léčivé účinky se ztrácí. Takže když ho přidáte do těsta, které potom pečete v troubě, bude sice výsledná buchta sladká, ale už ne tak léčivá. Pokud  tedy budete chtít buchtu vitamínovou, musíte ji medem pokapat až po vychladnutí. To platí i pro slazení čaje &?8211, med přidávejte až ve chvíli, kdy jste schopni čaj pít bez rizika popálení. Máte-li doma mikrovlnou troubu, s medem se k ní ani nepřibližujte. Mikrovlnná trouba je vrahem všech přírodních látek, její záření likviduje všechny živé organismy v medu a stane se z něj jen mrtvá sladká hmota.


Co med obsahuje?

Jak již bylo zmíněno, med obsahuje spoustu vitamínů. Ovšem základ medu tvoří cukry, a to především jednoduché, sacharóza, fruktóza a glukóza. Lidské tělo tyto cukry dokáže rychle zpracovat, a tudíž se rychle uvolňují do lidské krve, a proto dodají okamžitou energii. Med obsahuje také bílkoviny, která závisí na druhu medu, i když se píše, že nejvíce bílkovin má med květový. Mezi vitamíny, které med obsahuje patří například, C, vitamíny skupiny B(B1, B2, B6, B12), dále vitamíny D ,K ,E..., minerály například vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, železo, křemík...V medu dále najdeme látky, jako mateří kašička, pyl, aminokyseliny, éterické oleje a další.


Z tohoto výčtu je jasné, že med je vlastně koktejl životně důležitých látek. není divu, že je med často nazýván elixírem zdraví a dlouhého žití.


Včelí med
Jak již bylo napsáno v mnoha článcích,včelí med nejen že je vynikající a chutná potravina, ale dokáže léčit i všelijaké neduhy. Včelí med obsahuje protizánětlivé látky, dále zlepšuje trávení, působí pozitivně na lidskou psychiku a má blahodárné účinky na srdce. Med se používá při léčbě nemocí, jako například nemoc srdce, žaludku, léčí střevní potíže, chřipková onemocnění, dokonce léčí tuberkulózu plic a černý kašel.
Druhy medu
Jak jistě víte, včely získávají med a nektar z květin tak, že přeletují z květiny na květinu. Včely nesbírají tyto látky pouze z květů, ale sbírají také medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných útrobách stromů. Jícnem a hltanem pronikají tyto látky do váčku, který se nazývá medný, kde k nim včela přimíchá vlastní látky ze svého těla. Na 1 kg medu musí jedna včela obletět přibližně milion květů. Ne nadarmo se tedy říká pilný jako včelka.
Květový med
Květový med se získává především z nektarů okvětí. Tento med je pro lidské tělo lehce stravitelný a obsahuje největší množství pylu. Tento med se vytáčí v jarním období. Mezi hlavní včelí zdroje patří řepka, slunečnice, akát. Tento med je světlé barvy a jeho hlavní znak je rychlá krystalizace.

Smíšený med
Smíšený med se získá z opylení malin, lípy a ostružin, ale také z bylin a později kvetoucích květin. Tento med je tmavší barvy než květový med a krystalizace je pomalejší.

Medovicový med, lidově zvaný lesní
Medovicový med se získává z hmyzem předělané mízy stromů. Tento med je obohacen o větší množství minerálů a vitamínů, ale obsahuje i vetší množství baktericidních látek. Vytáčení tohoto medu začíná až v letních snůškách, má palčivější chuť a lepší vůni. Krystalizuje mnohem později a je tmavé barvy.



10 z mnoha důvodů, proč jíst včelí med
1.    Léčivé látky medu se používají nejméně 3000 let na léčení různých zdravotních potíží.
2.    Syrový med skvěle pomáhá na 90% různých alergií.
3.    Trápí-li vás bolest v krku, užívejte med 3x denně. Med obsahuje látky, které bojují v krku s infekcí.
4.    Sklenice teplé vody spolu s dvěma lžičkami medu a citrónového džusu každé ráno čistí krev.
5.    Trápí vás chřipka? Cucejte 2 lžičky medu a popíjejte horký čaj - několikrát denně.
6.    Med se může aplikovat na povrchové a zanícené rány. Obsahuje malé množství peroxidu vodíku. Může být  účinný proti některým bakteriím, které jsou odolné vůči antibiotikům.
7.    Říká se, že med pomáhá řešit problémy se špatným trávením a tiší žaludek.
8.    Med je již po staletí prostředkem k léčení astma rychle a efektivně.
9.    Med je velmi dobrý proti chudokrevnosti, protože zvyšuje úroveň hemoglobinu v krvi. Je bohatý na železo, měď a hořčík.
10.    Pro zvýšení počtu červených krvinek: Vezměte mísu plnou vašeho oblíbeného salátu, fazolí a další listové zeleniny a pokapejte dvěma čajovými lžičkami medu.

Krystalizace medu
Krystalizace medu je čistě přírodní věc, při které se přírodními silami konzervují některé druhy medu, díky nimž si med uchová své léčivé účinky. Po zkrystalizování se z medu neztrácejí žádné léčivé účinky, naopak krystalizace je důkazem kvality medu.
Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni do 45 °C.


ZPĚT / BACK ZPĚT


ALBONET.cz & SESSION Jakékoliv kopírování a šíření obsahu serveru Pension Vyhlídka bez písemného souhlasu provozovatele je zakázáno
© 2010 www.pensionvyhlidka.cz  
Penziony.cz Krumlovští pištci